Ma 2020. március. 28, szombat, Hajnalka napja van.
RSS: rss
kereses
 
Főoldal >> Fiatal gazdák >> Makai Róbert

Makai Róbert

fiatal mezőgazdasági termelő számára nyújtott támogatást elnyert fiatal gazda tájékoztatója

Tisztelt Gazdatárs!

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatásra benyújtott pályázatom üzleti tervében felvállaltam, hogy interneten keresztül adok tájékoztatás gazdatársaim részére a projekt aktuális helyzetéről, mivel az internet gyors és interaktív lehetőségeit kihasználva már a pályázati kiírást követően kezdeném a kommunikációt, annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségről és számíthatok arra, hogy más szempontok is felszínre kerülnek.
Az 57/2012. (VI. 21.) VM rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatás tárgyában kérelmet adtam be, ami 2012 novemberében 131 szakmai ponttal elfogadásra került. 2013 januárjától egyéni vállalkozó lettem, majd áprilisában megkaptam a pályázattal elnyerhető támogatási összeg 90 %-át.
A támogatás elnyerésével új gazdaságot hozok létre, hízó- és tejelő szarvasmarhák tartásával, kiegészítve szántóföldi gazdálkodás keretében rozs, kukorica és tritikálé termesztésével 5 ha-on, takarmányozási célból. Induló vállalkozásom telephelyét zöldmezős beruházásként, önerőből valósítom meg. Az első gazdálkodási évben 20 db bikaborjút fogok vásárolni. A második és harmadik évben folyamatosan növekedni fog az állomány, gazdaságomban a második évben 30-30, a harmadik évben 40-40 egy évesnél fiatalabb vásárolt bikaborjú és 1-2 év közötti hízómarha lesz. A harmadik évtől 5 db tejhasznú tehenet is termelésbe állítok. A születendő üsző, ill. bika borjúkat nem adom el, az üszőket felnevelem, és később bekerülnek a tejtermelésbe, a bikákat pedig felhizlalom, és szintén értékesítem. Vállalkozásom a harmadik év végére éri el végleges üzemméretét, mely 11,49 EUME lesz, 84,99%-os állattenyésztési és 15,01%-os növénytermesztési kultúra aránnyal. Megfelelő piaci viszonyok mellett a vállalkozás eredménye már az első gazdálkodási évben meg fogja haladni a nettó 5 millió forintot, mely az utolsó évben várhatóan több mint nettó 11 millió forintot fog kitenni. Céljaim megvalósításához az első két évben a támogatási összeg teljes egészét erő- és munkagép, fejőgép, takarmány, vetőmag, állat és trágyarakodó vásárlásra fogom fordítani. A vállalkozásomban egyedül fogom elvégezni a termeléssel járó munkálatokat.
Abony 2013. 02. 25
Makai Róbert


 
Kiemelt leírások