Ma 2020. március. 28, szombat, Hajnalka napja van.
RSS: rss
kereses
 
Főoldal >> Fiatal gazdák >> Marosi Nóra

Marosi Nóra

fiatal mezőgazdasági termelő számára nyújtott támogatást elnyert fiatal gazda tájékoztatója.

Tisztelt Gazdatárs!
 
A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatásra benyújtott pályázatom üzleti tervében felvállaltam, hogy interneten keresztül adok tájékoztatás gazdatársaim részére a projekt aktuális helyzetéről, mivel az internet gyors és interaktív lehetőségeit kihasználva hogy minél többen értesüljenek a lehetőségről és számíthatok arra, hogy más szempontok is felszínre kerülnek.  A(z) 24/2015. (IV. 26) MvM rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatás tárgyában kérelmet adtam be, ami 2015 őszén 108 szakmai ponttal elfogadásra került.
 
Végzett Kertészmérnöki végzettséggel és sok év külföldön tartózkodás után, 2016 januárjától egyéni vállalkozó lettem. Pár hétre rá január elején megkaptam a pályázattal elnyerhető támogatási összeg 90 %-át.
Fiatal mezőgazdasági termelőként egy gyümölcs-és zöldségtermesztésre szakosodott gazdaságot hoztam létre. Szilvát, valamint járható takarás alatt szamócát termelek körülbelül 3 hektár összterületen.
Az első gazdálkodási évemben sikerült felépítenem a járható takarás eszközéül szolgáló Haygrove fóliák nagy részét, öntözést, valamint a támogatás összegéből kisebb gépekre tudtam még beruházni hogy a munkám megkönnyítsem, kitudjam kerülni a munkaerőhiány okozta gyengeségeket.
A vállalkozásom a 3. év végére éri el teljes üzemméretét és a vállalt 15,47 EUME értéket ugyanis a szilva majd csak ekkor fordul termőre.
A vállalkozásomban egyedül végzem el a munkálatokat, csak a főbb munkafolyamatoknál vonok be alkalmi munkavállalókat.
Lassan elkezdem a 2. vállalt évem, mint fiatal gazda és be kell valljam, hogy nagyon nehéz a mezőgazdasági életforma nőként. Életrevalóságra nevel és a pályázatnak köszönhetően nagyon sok mindent megtudtam valósítani amit szerettem volna. Köszönetet érdemel még a családom, akik nagy szakmai tapasztalattal és lelki segítséggel mindig mögöttem állnak és segítenek.
 
Marosi Nóra
2016-09-01


 
Kiemelt leírások