Ma 2020. március. 28, szombat, Hajnalka napja van.
RSS: rss
kereses
 
Főoldal >> Fiatal gazdák >> Némethné Szabó Tünde

Némethné Szabó Tünde

fiatal mezőgazdasági termelő számára nyújtott támogatást elnyert fiatal gazda tájékoztatója

Tisztelt Gazdatárs!
A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatásra benyújtott pályázatom üzleti tervében felvállaltam, hogy interneten keresztül adok tájékoztatás gazdatársaim részére a projekt aktuális helyzetéről, mivel az internet gyors és interaktív lehetőségeit kihasználva már a pályázati kiírást követően kezdeném a kommunikációt, annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségről és számíthatok arra, hogy más szempontok is felszínre kerülnek.


Az 57/2012. (VI. 21.) VM rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatás tárgyában kérelmet adtam be, ami 2012 novemberében 142 szakmai ponttal elfogadásra került. 2013 áprilisában megkaptam a pályázattal elnyerhető támogatási összeg 90 %-át.
2013. januárjától egyéni vállalkozó lettem, de mivel GYED alatt nyertem pályázatot, főállású mezőgazdasági termelő 2014-től vagyok. A GYED időszaka alatt testvérem és szüleim nagy segítségemre voltak a gazdaság elindításában.
A támogatási összegből először nagylégterű fóliasátrakat építtettünk. 2013 júliusában átadásra került 2db, egyenként 450m2-es növényház. Közben bonyolódtak a nevezett területen szükséges földmérési és megosztási folyamatok annak érekében, hogy bérbe tudjam venni azt a 0,4 ha-os földterületet, ahol a sátrak épültek. A fóliaházak felépülése után a terület nagymértékű feltöltése és a vízelvezetés megoldása volt szükséges a hely alacsony fekvése miatt. Elkezdtük a sátrak öntözőrendszerének kiépítését és áramellátásának biztosítását, egyéb berendezéseinek beszerzését. Építettünk továbbá egy kisméretű palántanevelő fóliasátrat.
Időközben a szüleimtől átvettem 3,2 ha szántót és 2,9 ha szőlőültetvényt. Az ültetvény pótlásra és feljavításra szorult, amit szintén elkezdtünk.
A szántó területen 2014-ben 1,3 ha-on szemeskukoricát vetettünk, a többi kertészeti növény, illetve a belvíz miatt szabadon hagyott terület volt. További teendő még a szántóterület feltöltése, mert a csatornázás ellenére is nagy veszteséget jelentett a folyamatos vízborítottság. Termeltünk még görögdinnyét, és bimbóskelt. A szántó maradék részén fűszerpaprikát palántáztunk, melyet magunk dolgoztunk fel. Megépítettünk egy kisteljesítményű szárító berendezést, így a leszedett, utóérlelt paprikát folyamatosan tudjuk szárítani. Lassú, kíméletes szárítással kimagasló minőségű őrleményt tudtunk előállítani a 2014-es évben, így megtettem a szükséges lépéseket a kistermelői eladás engedélyeztetésére, melynek a   végén tartok jelenleg és bízom a szép jövőben!
2013 év végén a vállalásomnak megfelelően szerződést kötöttem a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft-vel, így 2014-től az egyik fóliasátorban a  biotermesztés szabályai szerint sárgadinnyét termeltünk. A másik fóliasátorban  2014-ben borsó elővetemény után előkészítettük a talajt szamóca palántázásra, majd ősszel betelepítettük a szamócát. A szamócasátor további fejlesztése után 2015-ben a fóliasátor tartószerkezetéhez rögzített termesztőládákban további szamócapalánták ültetését tervezem.
A 2015-ös évben a vállalásomnak megfelelő üzemméret eléréséhez a maximálisra kell növelnem a kertészeti növények arányát. Ennek érdekében a szemeskukorica helyett görögdinnyét termesztünk majd a fűszerpaprika és konyhakerti növények mellett.
Minden Fiatalgazda társamnak töretlen lelkesedést, kitartást kívánok az alázatos munkához, és a növény határtalan szeretetéhez!
 
Némethné Szabó Tünde
Izsák,2014.december 30.
Kapcsolódó anyagok

Adobe Acrobat Dokumentum
Méret: 1.677 Mb; Utolsó módosítás: 2015. 01. 07.


 
Kiemelt leírások