Ma 2020. március. 28, szombat, Hajnalka napja van.
RSS: rss
kereses
 
Főoldal >> Fiatal gazdák >> S Tóth Makai Rita

S Tóth Makai Rita

fiatal mezőgazdasági termelő számára nyújtott támogatást elnyert fiatal gazda tájékoztatója.

Tisztelt Gazdatárs!

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatásra benyújtott pályázatom üzleti tervében felvállaltam, hogy interneten keresztül adok tájékoztatás gazdatársaim részére a projekt aktuális helyzetéről, mivel az internet gyors és interaktív lehetőségeit kihasználva már a pályázati kiírást követően kezdeném a kommunikációt, annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségről és számíthatok arra, hogy más szempontok is felszínre kerülnek.

A 67/2007. (VII. 26.) FVM rendelet alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap keretében (EMVA) „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás” jogcímre, 2008.02.05 napján 2044865892 azonosító számon támogatási kérelmet adtam be, amit az MVH a 1090443760 számú határozatában elfogadott, mivel a rangsorolás során 64 szakmai pontszámot értem el, és 10.668.000,- Ft (40.000,- €) jövedelempótló támogatásban részesített.

Szántóföldi növénytermesztéssel kívánok foglalkozni. Az első évben 10 ha területet szeretnék bérelni. Ezt követően a támogatás 10%-át földvásárlásra, a többit gépek és input anyagok beszerzésére szeretném fordítani, majd évente növelni fogom a bérelt területeket. Terveim szerint az ötök évre 40 ha területen akarok gazdálkodni, repce, árpa, búza, napraforgó, kukorica növények termelésével.

Az átlagtermésnél elértem: repcénél 2,0 t/ha, árpánál 3,0  t/ha, búzánál 4,0 t/ha, napraforgónál 2,0 t/ha, kukoricánál 6,0 t/ha termésátlagot. Az első évben 5 %-kal növeltem minden kultúrában az átlagtermést, így reményem van arra és az ötödik év végén: repcénél 2,5 t/ha, árpánál 4,0  t/ha, búzánál 5,0 t/ha, napraforgónál 2,5 t/ha, kukoricánál 8,0 t/ha termésátlagot fogok elérni.

Vállalkozásom termékeit a helyi TŐ-KE 2000 Kft részére értékesítettem, mivel a Kft-vel már korábban is volt kapcsolatom és ennek alapján megbízatónak tartom.

További stratégiai céljaim között szerepel az állandó növekedés fenntartása addig, amíg a gazdaság hatékonyságát növelni lehet. Piaci pozíciómat a megújuló energianövények termelésének előtérbe helyezésével kívánom hosszú távon megőrizni. A technológia fejlettségét a gépesítés fokozásával csak a feltétlenül szükséges bérmunka igénybevételével szeretném biztosítani. Ennek érdekében 2010. március 16.-án vásároltam egy HW 80.11-es használt pótkocsit a termények szállítására.

Fontosnak tartom a kiváló minőségű termény előállítását és a korrekt üzleti kapcsolatok kialakítását, hogy minden évben kedvező piaci áron tudjam termékeimet értékesíteni.

Az elkövetkező öt évben várható, hogy a mezőgazdasági termeléshez szükséges input anyagárak drasztikus emelkedése miatt a termelési költségek is emelkednek. A termelési eredményt jelentősen befolyásoló uniós támogatási előírások betartásának egyre nagyobb lesz a jelentősége.

A költségek emelkedését, szigorú pénzügyi gazdálkodással, magas termelési érték előállításával ellensúlyozom. Az uniós jogszabályoknak való megfelelést, pedig NVT tanácsadó segítségével teljesítem.

 

Abony 2010. április 09

 

S. Tóth Makai Rita

2740 Abony János utca 3/a 
Kiemelt leírások