Ma 2020. március. 28, szombat, Hajnalka napja van.
RSS: rss
kereses
 
Főoldal >> Fiatal gazdák >> Szabó Lívia

Szabó Lívia

fiatal mezőgazdasági termelő számára nyújtott támogatást elnyert fiatal gazda tájékoztatója.

Tisztelt Gazdatárs!
 
         A 2012. évben meghirdetett fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó nyert pályázatom üzleti tervében vállaltam az interneten történő megjelenést a gazdaságom bemutatásával.  Az 57/2012 (VI.21.) VM rendeletben foglaltak szerint a rangsorolás során 142 pontot értem el.  A pályázati összeg 90%-át 2013 februárjában igényeltem meg. Mivel vállaltam, hogy főállású mezőgazdasági vállalkozóvá válok, így 2012 decemberétől rendelkezem vállalkozói igazolvánnyal. Közben egy másik meghatározó esemény történt velem, mely szintén megváltoztatta az életemet, megszületett első gyermekem 2012 decemberében, ezért egy évig édesapám lett a gazdaságom megbízott vezetője. Sokat köszönhetek szüleimnek ebben az időszakban, ez előtt is, és remélem ezután is segítséget kapok tőlük, mert a gyakorlatban sok minden máshogy működik, mint ahogy azt az iskolában megtanultuk.
         A pályázatban vállaltak gyakorlati részét most édesapám segítségével zajlik, de más képzési kötelezettségeimnek már eleget tettem. Ez évben részt vettem a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által rendezett, „Az ökológiai gazdálkodás alapjai” című képzésen, Budapesten, majd az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet, Fiatal Gazda 3.0 Komplex ismeret átadási programjában. Valamint elvégeztem az ökogazda OKJ-s, és A fiatal mezőgazdasági termelők elindítása tanfolyamot. Mivel vállaltam, hogy gazdaságomban biogazdálkodást is folytatok, ezek a továbbképzések, olyan ismeretet adtak át, amely induló pontot ad a további szellemi és gyakorlati ismeretek megszerzéséhez, ami segít gazdaságom sikeres működtetéséhez.
         Beléptem a JÁSZ-TÉSZ Kft-be. És részt vettem évnyitó rendezvényükön. A pályázatban elnyert összeg egy részét gépvásárlásra fordítottam, egy Case 125 LE használt traktort vásároltam a gazdaság fejlesztéséhez. Öt mangalica kocát beállítottam, és a 350 darab őshonos tojó tyúk a nyár folyamán érkezik meg. A kertészeti termelésemet elindítottam, melyben az ez évi időjárás igen sok kárt okozott, jégverés történt, így a várható bevételem csökkenni fog.
         Ez a pályázat lehetőséget ad a fiatal gazdáknak, hogy elkezdődjön életükben egy korszak, amelyben bizonyíthatnak, megvalósítsák álmukat, és ahogy a régi mondás szól, a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön, és át kell adni gyermekeinknek, mert emlékeimben él, ahogy nagyapám gondoskodott a családjáról, abból, amit a verejtékes munkával a földtől kapott, és én is tapasztaltam általa a kitartó munka eredményét. 
 
 
 
                                                                                     Szabó Lívia
                                                                                     fiatal gazda


 
Kiemelt leírások