Ma 2020. március. 28, szombat, Hajnalka napja van.
RSS: rss
kereses
 
Főoldal >> Fiatal gazdák >> Varga Árpád

Varga Árpád

fiatal mezőgazdasági termelő számára nyújtott támogatást elnyert fiatal gazda tájékoztatója.

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatásra benyújtott pályázatom üzleti tervében felvállaltam, hogy interneten keresztül adok tájékoztatás gazdatársaim részére a projekt aktuális helyzetéről, mivel az internet gyors és interaktív lehetőségeit kihasználva már a pályázati kiírást követően kezdeném a kommunikációt, annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségről és számíthatok arra, hogy más szempontok is felszínre kerülnek. Az 57/2012. (VI. 21.) VM rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatás tárgyában kérelmet adtam be, ami 2012 novemberében 138 szakmai ponttal elfogadásra került. 2013 februárjában megkaptam a pályázattal elnyerhető támogatási összeg 90 %-át.
2012-ben beléptem a pályázatomban megjelölt TÉSZ - hez és kiváltottam az egyéni mezőgazdasági vállalkozói igazolványt. A pályázatban vállaltak alapján legkésőbb 2014. január 1.-től a vállalkozást főállásként fogom végezni. A családom mint egy 60 ha-on gazdálkodott, melynek keretében szántóföldi növénytermesztést valamint sertés és pecsenyecsirke tartást végeztek. Több mint 10 éven keresztül segédkeztem a gazdaságban, így gyakorlati tapasztalatokat szereztem mind a növénytermesztés, mind a az állattartás területén. Ezért is döntöttem amellett, hogy ezen a területen szeretnék tevékenykedni a továbbiakban, illetve ezért végeztem el a mezőgazdasági alapképzést a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán. Fő célkitűzésem hogy egy nyereségesen működő gazdaság – bioméhészet és gyümölcsös – létrehozása, melyet az elnyert támogatás segítségével hozok létre. Nem rendelkeztem sem a termeléshez szükséges gépekkel/eszközökkel, illetve állatállománnyal. Mindezeket a támogatás felhasználásával szereztem be így az induláshoz szükséges méhcsaládokat 2013.áprilisában sikerült megvennem a pályázati pénz segítségével. A teljes üzemméret elérését a 3. év végéig tervezem, melyet addig folyamatos fejlesztések és újítások fognak követni. Ez a pályázat lehetőséget ad hogy a fiatal gazdálkodók megvalósíthassák álmaikat és azokat a dolgokat amiket valószínűleg a pályázat nélkül soha nem kezdenének el mivel megkönnyíti az előrejutást ami nem kis dolog ebben a rohanó világban.
Kívánom a gazdatársaimnak, hogy tartsunk ki és soha ne adjuk fel, mivel csak így juthatunk előre és csak így lehet látszata ebben az országban a mezőgazdaságnak. 


Idézet  Sőtér Kálmántól: “A méhek születnek önkénytelen,
                                     élnek örömtelen,
                                     dolgoznak szüntelen,
                                     meghalnak jutalmazatlanul
                                     és elvegyülnek a föld porával
                                     nyomtalanul.”


                                                                                                     Varga Árpád
                                                                                                      fiatal gazda


 
Kiemelt leírások